Voor veel mensen is het niet iets waar zij warm van worden wanneer ze het moeten regelen: een autoverzekering afsluiten. Vaak hoor je dat mensen niet precies begrijpen wat de mogelijkheden zijn, wat zij precies nodig hebben en hoe ze dit moeten regelen. De hoogste tijd dus om hier tekst en uitleg over te geven. Wij gaan hierbij in op een van de grootste misverstanden die er heerst, namelijk dat het merk auto dat je hebt, bepaalt welk soort verzekering voor je auto je zou moeten afsluiten. Dat is namelijk niet het geval. Wat wel leidend zou moeten zijn bij het samenstellen van een verzekering voor je bolide, leggen wij je hier graag uit. 

Kijk naar de leeftijd van je auto

Het kan zijn dat je onlangs een mooie Ford gekocht hebt en dat je deze wilt laten verzekeren. Een Ford verzekering zou dan ideaal zijn. Moet je dan een  kiezen? Het antwoord luidt: niet per se. Het maakt namelijk niet uit welk merk auto je gekocht hebt, wat veel belangrijker is dat je weet wat de leeftijd van je auto is. Dit heeft te maken met de dagwaarde van je wagen. Hoe nieuwer deze auto is, hoe hoger de dagwaarde. Loop je schade op en moet deze hersteld worden, dan maakt je verzekering een afweging tussen de reparatiekosten en de dagwaarde van jouw auto. Vallen de reparatiekosten aanzienlijk hoger uit dan de dagwaarde van jouw auto, dan is het niet de moeite waard om jouw wagen te repareren. Heb je dus een oude Ford gekocht, dan heb je voldoende aan een WA-basisverzekering. Heb je een gloednieuwe Ford gekocht, dan raden wij je aan om een all-risk verzekering af te sluiten.

Verplichte versus optionele verzekeringen 

Als je naar de site van jouw verzekeringsmaatschappij gaat, zul je zien dat er verplichte verzekeringen zijn en dat er optionele varianten zijn. De Wa verzekeringen zijn verplicht, zonder een van deze verzekeringen mag je in Nederland niet de weg op. Je kunt daarnaast je polis ook nog uitbreiden met aanvullende verzekeringen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor pechhulp. Deze verzekering is ideaal wanneer je veel op pad bent. Krijg je namelijk pech onderweg, dan kun je gelijk iemand laten komen die het probleem voor je kan bekijken. Ook kun je vervangend vervoer krijgen zodat je niet bang hoeft te zijn dat je niet op je plaats van bestemming aan zult komen. 

Profiteer van korting

Wist jij dat wanneer je een verantwoordelijke rijstijl aanhoudt in het verkeer, je dat korting op je polis kan opleveren? Iedere verzekeraar hanteert namelijk zogenaamde ‘schadevrije jaren’. Dit houdt in dat hoe langer je zonder schade rijdt, hoe minder premie je hoeft te betalen. Deze kortingen kunnen fors oplopen en zijn daarom zeker de moeite waard. Moeilijk hoeft het niet te zijn om verantwoord te rijden want wie houdt ervan om schade aan diens wagen op te lopen? Kijk even op de site van jouw verzekeraar om te zien wat de mogelijkheden zijn en sluit je polis dan vandaag nog af.