Wanneer je in Nederland beschikt over een auto ben je verplicht om deze te verzekeren. Zo ben je verplicht om minstens een WA-verzekeren te hebben. Ook kun je jezelf beter verzekeren door te kiezen voor een beperkt of volledig casco verzekerring. Wanneer je je eerste auto koopt, of gewoon niet zo bekend bent met deze verzekeringen, kan het voorkomen dat je gewoon even niet weet voor welke verzekering jij zou moeten gaan. On deze tekst word je een beetje bekend gemaakt met de mogelijkheden en waar je echt op moet letten bij het afsluiten van een verzekering. 

 

Welke verzekering is verplicht?

Er zijn dus diverse verzekeringen en opties waar jij je auto voor kunt verzekeren. Hierbij is in ieder geval een WA-verzekering altijd verplicht. Bij een WA-verzekering (wettelijk aansprakelijkheid) ben jij verzekerd voor de schade die je aan een ander aanricht. Hierbij ben je dus niet verzekerd voor de schade die jij zelf hebt opgelopen. Hiervoor kun je kiezen voor een beperkt casco of volledig cascoverzekering. Bij een beperkt cascoverzekering wordt de schade die jij bij een ander veroorzaakt, maar ook de schade van diefstal, inbraak en weersomstandigheden voor je vergoed. Bij een volledig casco, ofwel allrisk, ben je verzekerd voor schade die jij bij andere aanricht, maar ook de schade die jij hier zelf aan overhoudt. Hierbij maakt het niet uit of het jouw eigen schuld is. Ook ben je hierbij natuurlijk verzekerd voor diefstal, inbraak en schade door weersomstandigheden. Een verzekering voor je auto uitzoeken hoeft dus helemaal niet zo lastig te zijn. In de volgende alinea lees je hier meer over! 

 

Het kiezen van jouw autoverzekering

Nu je weet welke mogelijkheden je hebt, is het natuurlijk de taak om een verzekering uit te kiezen. Welke autoverzekering past bij jou? Nu is het begrijpelijk als je nog steeds niet zo goed weet voor welke verzekering je nou zou moeten gaan. Het belangrijkste is dat je nagaat wat jouw wensen bij een verzekering zijn, denk goed na over wat jij nodig vindt. Vervolgens is een heel belangrijk aspect natuurlijk de auto. Wanneer jij een goedkope auto hebt, is het natuurlijk zonde om hier een groot bedrag aan te betalen voor de verzekering. Vaak is het voor goedkope auto’s dus efficiënt om het simpel te houden en te kiezen voor een WA-verzekering. Het tegenovergestelde is dan uiteraard een nieuwe/dure auto. Een richtlijn die veel mensen aanhouden is om bij een auto tussen de 6 en 10 jaar oud te kiezen voor een beperkt cascoverzekering, en bij een auto tussen de 1 en 5 jaar oud een allrisk verzekering af te sluiten. Een verzekering voor je auto afsluiten kan erg eenvoudig. Dit kun je vaak in enkele minuten via je laptop of telefoon in orde maken.