Een auto leasen kan een geweldige manier zijn om met een bescheiden budget achter het stuur te kruipen van een voertuig dat aan jouw behoeften voldoet. Om jouw maandlasten zo laag mogelijk te houden, kun je zelfs een gebruikte auto leasen. Hier volgt een overzicht van enkele voordelen van tweedehands autolease en enkele tips om een goede leaseovereenkomst af te sluiten.

Een van de meest aantrekkelijke dingen van een gebruikte occasion leasen is dat je geld kunt besparen. De reden hiervoor is dat jouw leasebetalingen worden berekend op basis van hoeveel de waarde van de auto tijdens de leaseperiode daalt. Vooral bij nieuwe auto's gaat de afschrijving snel. Auto's kunnen bijvoorbeeld alleen al tijdens het eerste gebruiksjaar tussen de 20 en 40 procent in waarde dalen.

Kosten van afschrijving

Bij gebruikte voertuigen vindt de afschrijving langzamer plaats, waardoor je doorgaans veel lagere totale kosten moet betalen. Het bedrag dat je bespaart in vergelijking met het leasen van een nieuwe auto, is afhankelijk van het merk, het model en de leeftijd van de auto die je kiest.

Je merkt misschien dat de rente die je betaalt voor een gebruikte auto hoger is dan voor een nieuwe autolease. Dit kostenverschil is echter over het algemeen veel kleiner dan het bedrag dat je bespaart. Dit komt omdat de rente slechts een fractie is van jouw leasebetaling, terwijl het grootste deel bestaat uit de kosten van de afschrijving van het voertuig.

Het is ook meestal goedkoper om een gebruikte auto te verzekeren dan een nieuwe. Dit betekent dat je mogelijk jouw autoverzekeringskosten kunt verlagen door gebruikte auto’s te leasen.

Je kunt kiezen voor een voertuig van hogere kwaliteit

Omdat je geld bespaart, kun je mogelijk een duurder gebruikt voertuig kiezen dan wanneer je een nieuwe auto van de fabrikant zou leasen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je kunt kiezen voor een grotere SUV die meer geschikt is voor de behoeften van jouw gezin. Of dat je een krachtigere sportwagen kunt kiezen dan je aanvankelijk had gepland. Daarnaast is de private lease voor een elektrische auto steeds interessanter.

Als je het geluk hebt je tweedehands droomauto te vinden om te leasen, heb je nog steeds de mogelijkheid om deze voor een betaalbare prijs te kopen wanneer de leaseperiode afloopt. 

Beslissen of leasen iets voor jou is

Voordat u doorgaat en akkoord gaat met een leaseovereenkomst voor een gebruikte auto, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Het eerste is het type auto. Aangezien niet alle merken en modellen even snel afschrijven, is leasen misschien niet de meest betaalbare optie voor jou. 

Als je niet zeker weet wat de typische marktwaarde voor een bepaald voertuig is, kunt u online veel prijsvergelijkingsdiensten vinden. Door gebruik te maken van deze diensten kun je bepalen of huren of kopen jouw beste optie is. Neem daarom een kijkje op Private lease used, zodat je een idee krijgt van de mogelijkheden.