Er zijn veel manieren om de vraag te beantwoorden "Wat zijn de beste auto's om te modificeren?" maar het misschien wel meest directe antwoord is: "Die van jou". Welk merk en model je ook rijdt, van welk bouwjaar het ook is, er is een enorm aanbod van aftermarket onderdelen en auto tuning bedrijven die je kunnen helpen een auto te bouwen die echt individueel is aan je behoeften en persoonlijkheid.

De auto's die we hieronder bespreken behoren tot de meest sexy en populaire tuner auto's in de wereld van vandaag. Ze genereren de meeste buzz op autoshows en zijn het populairst bij de jonge, wereldwijde, fel onafhankelijke creatieve klasse die zoveel energie in de moderne automodificatie brengt. De meeste van deze auto's zijn ook gemakkelijk verkrijgbaar op de markt voor tweedehands auto's en zeer betaalbaar, wat helpt want upgrades en mods kunnen kostbaar worden.

Maar vrijwel elke auto kan tegenwoordig gemodificeerd worden, en op duizend manieren. Stel dat je grootvader je een Ford Crown Victoria uit 2008 met betrekkelijk weinig kilometers nalaat, het toonbeeld van een betrouwbare, maar niet zo opwindende sedan. Voor een betrekkelijk gering bedrag kun je een paar 20-inch velgen, getinte ruiten, een verlaagde ophanging en een knaloranje laklaag aanbrengen en plotseling heb je de meest opvallende low-rider in de buurt.

Al deze onderdelen en modificaties zijn gemakkelijk verkrijgbaar, of je nu van plan bent ze zelf te doen of er een monteur of tunerwinkel voor in te huren. De aftermarket voor auto's is enorm en wordt elk jaar groter. Elk najaar komt de Specialty Equipment Market Association (SEMA) in Las Vegas bijeen voor de SEMA Show, een van de grootste vakbeurzen ter wereld. In 2022 verwacht SEMA dat meer dan 1.300 exposanten producten en diensten zullen tentoonstellen die samen een auto aftermarket van 47,8 miljard vormen.

Het hoe en waarom van autotuning

Mensen hebben eindeloos veel redenen om hun auto's aan te passen, maar meestal proberen ze de auto te verbeteren in een of alle van de volgende drie categorieën: snelheid/vermogen, prestaties en esthetiek. Hiervan zijn snelheid en vermogen de meest voorkomende door de moderne autotuner gewenste verbeteringen. Dit gebeurt door de motor en de managementsystemen van de auto aan te passen om het vermogen te verhogen. In de meeste gevallen zijn prestatie-aanpassingen nodig om deze vermogenstoename aan te kunnen, omdat de standaard voertuigcomponenten er niet voor gemaakt zijn. Dit kunnen aanpassingen zijn aan de ophanging, de remmen en de versnellingsbak. Tenslotte, als je wilt dat je tuner auto er cool uitziet – en dat doe je – zijn er modificaties zoals het toevoegen van een spoiler, aangepaste verf, of laagprofiel banden die op een zaterdagavond op straat hoofden zullen doen omdraaien.

Een korte geschiedenis van autotuning

Over de hele wereld modificeren mensen al tientallen jaren auto's, maar we concentreren ons hier op de drie belangrijkste tunerscènes sinds de jaren 1950 – Amerika, Japan en Duitsland. De echte wortels van de auto tuning cultuur gaan waarschijnlijk terug tot het euforische na-oorlogse Amerika. De hot-rod cultuur bloeide in de jaren '50 toen de economie bloeide, en tegen de jaren '60 waren baby-boom kinderen tieners met geld in hun zak en een behoefte aan snelheid toen de muscle cars bij honderdduizenden van de assemblagelijnen in Detroit rolden. De cruise-cultuur en middernachtraces voedden de groeiende roep om customization.

Terwijl het nog steeds populair is om Amerikaanse auto's te modificeren, begon de volgende golf van de moderne tunerbeweging gelijktijdig in Zuid-Californië en Japan, eind jaren '70 en begin jaren '80. Door de snel stijgende brandstofprijzen en de strengere EPA beperkingen waren de kleine, zeer zuinige auto's die in Japan gemaakt werden plotseling ook in de Verenigde Staten in trek, vooral in Californië met zijn grote bevolking van Aziatische immigranten. Tuners in beide landen begonnen deze voertuigen te modificeren en zijn daar tot op de dag van vandaag niet mee opgehouden.

Een andere plaats waar de tunercultuur de laatste jaren voet aan de grond heeft gekregen is Duitsland. Duitse auto's staan al tientallen jaren bekend als enkele van de beste ter wereld, met iconische merken als Mercedes-Benz, BMW en Porsche om er maar een paar te noemen. De passie van het Duitse volk voor snelheid en techniek wordt weerspiegeld in een levendige markt voor auto-aanpassingen.

Beste Amerikaanse auto's om te modificeren

In het hot rod tijdperk van de jaren 1950 en '60 werd veel van het aanpassen van auto's in vaders garage gedaan met een klein budget. Onderdelen werden vaak geïmproviseerd of gekannibaliseerd van een sloperij. Tegenwoordig is er een enorme aftermarket die duizenden onderdelen levert om je te helpen je auto aan te passen. En ja, er zijn nog steeds sloperijen en onderdelen die uit verongelukte auto's geborgen zijn voor wie creatief wil worden met een budget.

De auto's van vandaag zijn de beste die ze ooit geweest zijn – de beste kwaliteit, de beste veiligheidsvoorzieningen, het beste brandstofrendement – en van een enorme verscheidenheid. Felle wereldwijde concurrentie heeft dit aangewakkerd, maar het heeft ook voor pariteit op de markt gezorgd, met zoveel auto's die er heel erg hetzelfde uitzien. De aftermarket is daar een antwoord op. Mensen willen hun auto's aanpassen. Vooral in Amerika, waar individualisme zo'n culturele hartslag is, is een auto een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Tip: Wagner high performance intercoolers

Er zijn tal van Amerikaanse auto's die favoriet zijn om aangepast te worden, maar hier concentreren we ons op drie: een die gebouwd is voor snelheid en kracht, een die gemaakt is voor avontuur, en een die de best verkochte klasse voertuigen op de weg vertegenwoordigt.

1. Ford Mustang

Sinds zijn verpletterende debuut op de Wereldtentoonstelling van 1964 is de Ford Mustang een iconisch en onmiskenbaar Amerikaans voertuig en is het nu het langst lopende naamplaat in de geschiedenis van Ford. In 2018 produceerde Ford zijn 10 miljoenste Mustang. Mustangs van alle generaties van het merk behoren tot de meest begeerde door autorestaurateurs en verzamelaars, en omdat hij nog steeds in productie is zijn er vandaag de dag nog honderdduizenden Mustangs op de weg. Dit alles heeft een enorme aftermarket voor Mustang onderdelen opgeleverd, waardoor het een van de leukste en gemakkelijkste Amerikaanse voertuigen is om te modificeren.

Sinds 2005 heeft Ford twee generaties van de Mustang geproduceerd, die beide een apart platform gebruiken dat uniek is voor de modellijn. Deze vormen veruit het grootste deel van de Mustangs die op de tweedehands automarkt te koop zijn. Daarvan wordt het meer betaalbare S197 model (2005 – 2014) vaak aangepast door er een koude lucht inlaat aan toe te voegen of, voor nog meer vermogen, een supercharger. Behalve motorverbeteringen die de Mustang kunnen helpen ongelooflijke paardenkrachten te trekken (die de 1.000 pk benaderen), kan het S550 model (2015 – heden) een prestatie-uitlaatkit krijgen voor indrukwekkend gerommel op de weg, of stijlvolle achtervalances en vleugels samen met aangepaste aftermarket wielen voor een opvallende verschijning op de strip.

2. Jeep Wrangler

Nog zo'n uniek Amerikaans merk, de moderne Jeep Wrangler gaat terug tot 1986, maar zijn voorouders strekken zich uit tot de Tweede Wereldoorlog. Het huidige model JL Wrangler (2018 – heden) en de recente JK Wrangler (2007 – 2017) vormen de meest beschikbare tweedehands voertuigen van vandaag, maar eerdere versies zijn nog steeds zeer geliefd bij liefhebbers. Rond de Wrangler is een hele cultuur gegroeid, waardoor het een van de meest aangepaste voertuigen ter wereld is.

Hoewel moderne Wranglers veel comfortabeler zijn op de snelweg dan hun voorgangers van 30 jaar geleden, is de voornaamste reden om het voertuig te modificeren het terreinvaardiger te maken. De meeste van deze mods voegen meer bodemvrijheid toe met een ophangingslift, en ook grotere wielen en banden. Bumpers, onderzijde antislipplaten, en hoekbeschermers voegen bescherming toe voor zwaar terrein. Voeg een aftermarket lier toe zodat je een vastzittend voertuig – dat van jezelf of dat van iemand anders – uit een moeilijke plek op een afgelegen pad kunt helpen.

Uitgelicht: Remus uitlaten

3. Ford F-150

Geen enkele lijst van top voertuigen om aan te passen kan een pick-up truck weglaten. In 2021 waren de top drie best verkochte voertuigen in de V.S. in Amerika gemaakte full-size pick-up trucks, en daarvan blijft de Ford F-150 koning (Chevrolet Silverado en Dodge Ram waren de anderen). Omdat er zo veel F-150's op de weg zijn, is er een groot aanbod van aftermarket omheen gegroeid, zodat onderdelen krijgen gemakkelijk is.

Er zijn eindeloze aanpassingsmogelijkheden voor deze truck, maar overweeg voor het praktische een ophangingslift, een voorste borstelbeschermer, of een snorkel. Veel mods proberen ook de agressieve styling van de F-150 te verbeteren door een aangepaste motorkap of grille, mistlampen, sportspiegels, of een aangepaste lakbeurt met decals of racestrepen toe te voegen.